Een 86-jarige man met het nieuwe coronavirus is vandaag in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam overleden.
Dat heeft de RIVM zojuist bekend gemaakt. Het is de eerste Nederlandse patiënt die aan het coronavirus is bezweken.
Contacten
Zodra bekend werd dat de man het coronavirus had opgelopen, is hij in isolatie in het Ikazia Ziekenhuis verzorgd, zo meldt het RIVM. Hoe de man het virus opliep, is nog onduidelijk. Zijn contacten zijn reeds in kaart gebracht en worden goed in de gaten gehouden.
82 besmettingen
Inmiddels zijn in Nederland zo’n 82 mensen met het virus besmet geraakt. De meesten zitten in thuisisolatie, wat betekent dat hun klachten beperkt zijn. Alleen ernstige zieke patiënten worden in het ziekenhuis geïsoleerd.
Situatie wereldwijd
Wereldwijd zijn er nu iets meer dan 98.700 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. Meer dan 3300 mensen hebben dat niet overleefd. Volgens de laatste cijfers zijn 55.444 met het coronavirus besmette mensen inmiddels weer hersteld.
Advies
Hoewel het virus in steeds meer landen opduikt, weigert de Wereldgezondheidsorganisatie nog altijd om van een pandemie te spreken. Het advies blijft om regelmatig de handen te wassen, in de binnenkant van de elleboog te hoesten en niesen en papieren zakdoekjes te gebruiken. Mensen die onlangs in gebieden zijn geweest waar veel corona-patiënten gemeld zijn, kunnen zich bij koorts en luchtwegklachten laten testen om te kijken of ze het virus ook hebben. Het gaat dan om mensen die recent bijvoorbeeld China, Iran, Zuid-Korea, Singapore en enkele provincies in Italië hebben bezocht.
Vaccin
Terwijl overheden wereldwijd proberen om het virus te betomen, werken onderzoekers hard om meer te weten te komen over het virus, dat eind december in China voor het eerst opdook. Ook worden er grote stappen gezet in de richting van een effectief vaccin. Het kan echter nog zeker 18 maanden duren voor dat klaar is voor gebruik, zo vertelde professor Nigel McMillan eerder aan Scientias.nl. “De eerste vaccin-kandidaten worden op dit moment gegenereerd en klaargemaakt om te testen op veiligheid. Die tests duren twaalf maanden en zullen antwoord geven op de vraag of de vaccins veilig zijn, een immuunreactie op gang brengen, of die immuunreactie de gewenste reactie is en of het voorkomt dat mensen ziek worden.” Die tests zijn – hoewel ze veel kostbare tijd kosten – absoluut noodzakelijk. “Zonder die informatie is een vaccin niet nuttig.” Deze tests vinden in eerste instantie plaats onder dieren. Pas als de resultaten bevredigend zijn, kan er ook onder mensen worden getest. Een proces dat ook weer enkele maanden tijd kost.
Ondertussen zijn er ook hoopgevende berichten. Zo merkte de WHO gisteren op dat dat in Zuid-Korea steeds minder nieuwe besmettingen worden gemeld. En in vijf andere landen waar het coronavirus eerder opdook, zijn in de laatste 14 dagen geen nieuwe besmettingen gezien, wat erop wijst dat zij het virus voor nu hebben weten te bedwingen. “De epidemie kan terug worden gedrongen,” zo benadrukte de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom, nog eens.