De Terminator wordt werkelijkheid. Ongeveer. Wetenschappers werken aan een contactlens die info op het oog projecteert.
De contactlens bevat in het midden een piepklein LED-lampje dat oplicht als het een draadloos signaal wordt verzonden. Dat LED-lampje kan door zo’n signaal dus één pixel projecteren, zo is binnenkort onder de titel ‘A single-pixel wireless contact lens display’ in het blad Journal of Micromechanics and Microengineering te lezen.
Nog een lens
Maar die pixel ziet de mens in eerste instantie niet, omdat de afstand tussen de pixel en het oog zo klein is. Daarom ontwikkelden de onderzoekers een superdunne tweede lens die ervoor zorgt dat de mens het licht van het LED-lampje wel helder kan zien.
Zien
De onderzoekers tonen daarmee aan dat het mogelijk is om informatie en afbeeldingen via een contactlens direct in het gezichtsveld van mensen te laten zien. De ontwikkelde contactlens is met één LED-lampje nog vrij eenvoudig. Maar in de toekomst moet de contactlens meerdere pixels laten zien. Uiteindelijk is het de bedoeling dat mensen met behulp van hun contactlens informatie kunnen zien. En dat zonder dat anderen dat in de gaten hebben.
Mogelijkheden
De mogelijkheden zijn eindeloos, zo benadrukken de onderzoekers. Zo kan het projecteren van een kaart mensen helpen om te navigeren. Maar zo’n contactlens kan ook interessant zijn tijdens het gamen. Ook handig: tijdens een gesprek stiekem even wat informatie opzoeken en deze in uw gezichtsveld laten projecteren. Of tijdens een saaie vergadering stiekem uw mail laten projecteren.
Konijn
Er is nog veel werk aan de winkel, maar de onderzoekers hebben er alle vertrouwen in dat deze techniek er komt. Experimenten met konijnen onderschrijven dat. De dieren droegen de lenzen een tijdje en bewijzen dat de lenzen geen schade aan het oog aanbrengen. “We zijn in staat geweest om het hele systeem te bouwen, het te testen op konijnen – op echte ogen – en te laten zien dat het echt werkt en veilig is,” vat onderzoeker Babak Amir Parviz samen.
Voordat afbeeldingen echt op het netvlies geprojecteerd kunnen worden, moet er nog veel gebeuren. Maar het begin is er. De eerste lenzen die doen wat ze moeten doen, worden over een jaar of tien verwacht. “Vijf jaar geleden was het sciencefiction,” stelt onderzoeker Arnaud Bertsch. “Nu is het werkelijkheid.”