Computers hebben moeite met mannenstem

Onderzoekers hebben ontdekt dat computerprogramma’s voor spraakherkenning veel moeite hebben met mannenstemmen. De computer begrijpt de vrouw veel beter. Mannen maken teveel ‘umm’ en ‘euh’ geluiden waardoor de computer het spoor bijster raakt.

De onderzoekers namen een aantal telefoongesprekken op en lieten ze vervolgens aan een computer horen. De computer maakte met name fouten als woorden op elkaar leken en in vergelijkbare contexten voorkwamen. Bijvoorbeeld: “I saw him” en “I saw them”. Ook variatie in hoogte, toon en snelheid zorgt ervoor dat de computer moeite heeft om gesprekken te verstaan.

Volgens de onderzoekers is het moeilijk om een computer te ontwikkelen die verschillende soorten stemmen kan verstaan. Het onderzoek kan echter helpen om de programma’s met betrekking tot spraakherkenning te verbeteren. “Door te bestuderen hoe mensen spreken en hoe machines dit verwerken, hopen we betere systemen te kunnen creëren die simpel en efficiënt in het gebruik zijn,” vertelt onderzoeker Sharon Goldwater. “Stemmen verschillen van persoon tot persoon en het is een uitdaging om een computersysteem te ontwikkelen dat verschillende soorten stemmen kan verstaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd