Computerprogramma herkent ruwe schetsen

Wat doet u als uw vierjarige zoon aankomt met een tekening vol onbegrijpelijke krabbels? Vraagt u wat die krabbels zijn? Of maakt het u niet uit en zegt u “goed gedaan”? In de toekomst komt er een derde optie bij. Scan de tekening in en laat een computerprogramma de ruwe schetsen bekijken!

Wetenschappers hebben een computerprogramma gemaakt dat abstracte schetsen 56 procent van de tijd kan herkennen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen 73 procent van de schetsen kunnen herkennen. Als het computerprogramma de komende tijd met meer gegevens wordt gevoed, zal de marge tussen mens en computer mogelijk verkleinen.

Het computerprogramma is ontwikkeld door wetenschappers van de Brown universiteit en van de Technische universiteit van Berlijn. Het programma herkent tekeningen wanneer ze in realtime worden getekend. Zo weet het programma dat een konijn vrijwel altijd wordt getekend met twee lange oren en snorharen.

In totaal is de database nu gevuld met circa 20.000 unieke schetsen van 250 objecten. Sommige objecten lijken op elkaar, bijvoorbeeld een fietswiel en een pizza. In dat geval is het belangrijk om aanvullende details te tekenen, zodat het computerprogramma het juiste object herkent. In het geval van een pizza kan een tekenaar dus enkele plakken salami tekenen.

Toekomst
De software kan in de toekomst gebruikt worden om computers toegankelijker te maken voor (jonge) kinderen of analfabeten. Een ander groot voordeel is dat er geen sprake is van een taalbarrière, want iedere wereldburger weet hoe een konijn of een huis eruit ziet.

Downloaden
Zelf proberen? De wetenschappers ontwikkelden software voor OSX (Mac) en Windows 7. Of download de applicate ‘What’s My Sketch‘ in Apple’s App Store.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd