Computeralgoritme identificeert authentieke Van Gogh

 TECHNOLOGIE  Igor Berezhnoy van de universiteit van Tilburg heeft computeralgoritmes ontwikkeld, die kunsthistorici helpen om echte schilderijen van ‘neppe’ werken te scheiden. Berezhnoys programma pikt moeiteloos een echte Van Gogh uit een reeks valse exemplaren. Betekent dit het einde voor kunsthistorici?

De digitale technologie maakt gebruik van kenmerken over een schilder. Bij Van Gogh keek het programma nauwkeurig naar de karakteristieke penseelvoering en het kleurgebruik. Dankzij het programma van Berezhnoy burgert kunstmatige intelligentie langzaam in op het gebied van culturele nalatenschap.

Berezhnoy ontwikkelde twee methodes om schilderijen nog sneller te herkennen. Een voorbeeld: Van Gogh experimenteerde tijdens zijn Franse periode vaak met complementaire kleuren. Regelmatig gebruikte hij geel naast blauw. Berezhnoy maakte van dit weetje gebruik door een methode te ontwikkelen om kleurenpatronen in Van Gogh’s werk automatisch te herkennen.

Daarnaast houdt zijn programma rekening met de richting van de penseelvoering. De methode ontdekt vrij gemakkelijk de vingerafdruk van de schilder. Zo is het onthullen van zijn identiteit makkelijker dan ooit.

Berezhnoy concludeert dat zijn computeralgoritmes nooit kunsthistorici vervangen. Het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum hielpen mee aan het onderzoek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd