Computer verslaat regerend wereldkampioen Go tijdens potje Go

Lang kon kunstmatige intelligentie het niet winnen van de mens tijdens een potje Go (een Japans bordspel). Maar dat is aan het veranderen…

Het computerprogramma AlphaGO van Google DeepMind heeft de regerend wereldkampioen Go – Lee Sedol – gisteren verslagen. Een mijlpaal.

Schaken
Al in 1996 lukte het een schaakcomputer om de regerend wereldkampioen schaken te verslaan. Maar Go – een bordspel – onder de knie krijgen: dat was lastig voor computers. Zelfs de beste Go-computerprogramma’s wisten het vaak niet verder te schoppen dan amateurniveau. Eind vorig jaar was er sprake van een doorbraak. Het computerprogramma AlphaGO slaagde erin om de Europese Go-kampioen – Fan Hui – te verslaan.

Gewonnen!
Tijd om het AlphaGO nog eens wat moeilijker te maken. En dus zetten wetenschappers deze gisteren tegenover Lee Sedol, de wereldkampioen. Sedol is van een heel ander kaliber dan Hui. Spelers van het Japanse bordspel krijgen – afhankelijk van hun vaardigheden – een bepaalde graad toegewezen. Sedol is met zijn 9p (de hoogst haalbare professionele dan-graad) aanzienlijk vaardiger dan Hui die op 2p blijft steken. Maar het computerprogramma was ook van die 9p niet onder de indruk en won.

Revanche?
Sedol heeft echter nog gelegenheid om zich te revancheren. Er volgen namelijk de komende dagen nog vier potjes Go tegen AlphaGO. Wie de meeste potjes wint, mag zich de winnaar noemen en krijgt 1 miljoen dollar mee naar huis (als AlphaGO wint zal dit geld onder goede doelen verspreid worden).

De overige vier potjes vinden vandaag, zaterdag, zondag en volgende week dinsdag plaats. Ze zijn via dit YouTube-kanaal live te volgen.

Update
Inmiddels heeft AlphaGO ook het tweede potje gewonnen.

Bronmateriaal

"Mens versus machine in bordspel Go" - Universiteit van Amsterdam
YouTube
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Brian Jeffery Beggerly (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd