Complimentje leidt echt tot betere prestaties

Het werd al langer vermoed, maar nu is het dan ook eindelijk wetenschappelijk bewezen. Een complimentje aan iemand geven, heeft zin. Experimenten tonen aan dat een persoonlijk compliment ervoor kan zorgen dat iemand nog beter gaat presteren.

Dat schrijven Japanse wetenschappers in het blad PLoS ONE. Hun conclusie is gebaseerd op experimenten met 48 volwassenen.

Experiment
De proefpersonen kregen de opdracht om zo snel als mogelijk was gedurende dertig seconden een aantal specifieke toetsten op het toetsenbord achter elkaar in te tikken. Zodra de proefpersonen dat kunstje een beetje onder de knie hadden, werden ze in drie groepen ingedeeld. De ene groep bevatte iemand die de prestaties van individuen evalueerde en proefpersonen persoonlijke complimentjes gaf. Een tweede groep bestond uit proefpersonen die toekeken hoe een andere proefpersoon een compliment kreeg. De derde groep bestond uit proefpersonen die hun eigen prestaties evalueerden.

WIST U DAT…

Resultaten
Een dag later kwamen de proefpersonen opnieuw naar het laboratorium. Ze kregen de opdracht om nogmaals gedurende dertig seconden zo snel als ze konden de specifieke toetsen achter elkaar in te tikken. De proefpersonen die de dag ervoor een persoonlijk complimentje hadden gekregen, presteerden aanzienlijk beter dan de proefpersonen uit andere groepen. Blijkbaar zorgt een experiment ervoor dat mensen (nog) beter gaan presteren.

De onderzoekers denken wel te weten hoe een compliment onze prestaties precies beïnvloedt. Uit eerder onderzoek is gebleken dat complimentjes een deel van het brein dat geassocieerd wordt met beloningen – het ventraal striatum – activeert. Hierop neemt de hoeveelheid dopamine – een neurotransmitter – toe. En dat stofje geeft ons niet alleen een goed gevoel, maar versterkt ook het geheugen en dus het vermogen van de proefpersonen om rijtjes toetsen te onthouden en snel in te drukken.

Bronmateriaal

"Social Rewards Enhance Offline Improvements in Motor Skill" - PLoS ONE
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Caro Wallis (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd