Column: Volle maan

Waarom worden er bij volle maan meer baby’s geboren? Dat komt door ons oog, zo legt columnist Cees Mulder uit.

Zes april is het weer zo ver, dan is het volle maan en staat onze enige natuurlijke satelliet helemaal gehuld in het zonlicht. Dat heeft zo zijn gevolgen hier op aarde. Zo zouden er bij volle maan meer mensen dronken en agressiever zijn en veranderen sommige mannen in harige wezens. Onzin? Ja. Maar er worden wel meer kinderen geboren dan bij andere maanstanden. Waarom? Dat komt door ons oog.

Aantrekkingskracht
Ongeveer één keer in de 28 dagen is het volle maan. Dit is wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan staat, waardoor het oppervlak geheel wordt beschenen door het zonlicht. Dat wil niet zeggen dat de maan daarom ook dichter bij de aarde staat er dus meer aan ons trekt, de gemiddeld afstand tussen aarde en maan is en blijft bijna 400.000 kilometer. Dat is toch raar, want volgens vele verhalen heeft die ‘grotere aantrekkingskracht bij volle maan’ echt invloed op ons aardse leven.

Fruit
Zo kunt u het beste fruit van de boom plukken als de maan vol is, want dan zit er meer fruitsap in. Sap dat door de maan uit de boom het fruit in is getrokken. Kinderen zijn drukker en vele kruiden die in de homeopathie worden gebruikt dienen bij voorkeur bij volle maan geplukt te worden. En baby’s? Die floepen door het vol beschenen hemellichaam zo uit de baarmoeder… Maar heeft een volle maan dan echt zo veel aantrekkingskracht dat het zelfs een baby uit een baarmoeder kan trekken? Nee, zo simpel is het nou ook weer niet.

Meer van Cees

Meer lezen van Cees? Wat dacht u van zijn artikel over het heus niet zo schadelijke aspartaam? Of verdiep u eens in zijn artikel over de mythe die ontslakken heet.

Ziekenhuis
Volle maan duurt maar één dag en op die ene dag worden er echt net zoveel kinderen geboren als op andere dagen. Maar, voor ons menselijk oog lijkt ook de dag vóór en de dag ná volle maan de maan helemaal rond. Het verschil tussen een schijf die 95 procent, of 100 procent rond is, dat ziet u niet. Zeker niet als u vanuit uw auto een vluchtige blik op de hemel werpt terwijl u uw hoogzwangere puffende vrouw naar het ziekenhuis rijdt. Daar aangekomen en na vele zware inspanningen zegt menig kersverse ouder dat zijn of haar baby écht bij volle maan is geboren. Een kleine optische illusie. Maar wel één waardoor ruim 10 procent van alle baby’s volle maan-baby’s zijn geworden.

Ananas
Wie had gehoopt aanstaande zes april wat hulp van de maan te krijgen bij het op gang brengen van de bevalling kan wellicht beter ananas eten, tonic drinken of een orgasme opwekken. Dat schijnt ook te helpen. Of heb gewoon een beetje geduld. De baby bepaalt echt helemaal zelf wanneer het moment daar is. En dat doet deze zonder eerst naar de maan te kijken.

Eén keer in de twee weken plaatst biologiedocent Cees Mulder een column op Scientias.nl over biologie. Volg Cees ook op Twitter: @BiologieDocent en neem ook eens een kijkje op zijn eigen site.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Di Bédard (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd