Cold case na 2600 jaar gesloten: deze Egyptische mummie stierf een gewelddadige dood

Eindelijk weten we hoe de beroemde Takabuti aan haar einde is gekomen.

Het gemummificeerde lichaam van de Egyptische Takabuti werd in 1835 ontdekt. En sindsdien zijn zowel Egyptologen als het grote publiek van haar in de ban. Wie was ze precies? En hoe is ze aan haar einde gekomen? Onderzoekers hebben nu, 185 jaar na de ontdekking van de mummie, eindelijk antwoorden. Want de jonge vrouw is waarschijnlijk omgekomen door een letterlijke steek in haar rug.

Takabuti
Takabuti leefde zo’n 2600 jaar geleden in de oude Egyptische stad Thebes. Vermoedelijk was ze een vooraanstaande getrouwde vrouw of minnares. Maar aan haar leven kwam in haar twintigere jaren abrupt een einde. Waar ze aan overleed was lange tijd in nevelen gehuld. Maar dankzij nieuwe wetenschappelijke technieken weten we nu eindelijk waaraan ze waarschijnlijk is gestorven. “In de afgelopen jaren heeft Takabuti uitgebreide CT-scans, röntgenfoto’s en analyses ondergaan,” zegt onderzoeker Greer Ramsey. “De nieuwste tests omvatten DNA-analyses en verdere interpretaties van de CT-scans. En die bieden ons nieuwe en veel gedetailleerdere informatie.”

Vermoord
Volgens de onderzoekers stierf Takabuti een gewelddadige dood. De scans laten namelijk zien dat ze met een mes in haar bovenrug nabij haar linkerschouder is gestoken. En dit werd haar naar alle waarschijnlijkheid fataal. “De CT-scans onthullen dat Takabuti een ernstige wond op haar rug heeft opgelopen,” zegt onderzoeker Robert Loynes. “Dit veroorzaakte vrijwel zeker haar snelle dood. Maar wat de scans nog meer onthullen zijn ongebruikelijke en zeldzame kenmerken.”

Takabuti in haar doodskist. Afbeelding: University of Manchester

Kenmerken
De onderzoekers komen tot een paar opmerkelijke bevindingen. Takabuti blijkt namelijk over een extra tand te beschikken; zo heeft ze er 33 in plaats van 32. Dit overkomt slechts 0,02 procent van de bevolking. Daarnaast troffen de onderzoekers ook een extra wervel aan; iets dat bij slechts 2 procent van de bevolking voorkomt. Ten slotte wijst haar DNA uit dat ze genetisch nauwer verwant is aan Europeanen dan aan moderne Egyptische populaties.

Hart
Met behulp van ultramoderne technologie vonden de onderzoekers ook het hart van Takabuti, waarvan eerder werd gedacht dat deze ontbrak. Het hart blijkt volledig intact en perfect bewaard te zijn gebleven. “De betekenis hiervan mag niet worden onderschat,” zegt Ramsey. “In het oude Egypte werd het hart in het hiernamaals verwijderd en gewogen om te beslissen of de persoon een goed leven had geleid. Als het te zwaar was werd het opgegeten door de demon Ammit en zou de reis in het hiernamaals mislukken,” legt hij uit.

Begrip
De bevindingen lossen eindelijk het mysterie op van de mummie die velen heeft geïntrigeerd. Het verschaft ons bovendien een beter begrip over Takabuti’s leven in het oude Egypte en haar reis naar het hiernamaals. “De studie geeft ons echter ook meer inzicht in de tijd waarin ze leefde: de verrassende en belangrijke ontdekking van Europese erfgoed werpt een fascinerend licht op een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Egypte,” zegt onderzoeker Rosalie David. De studie laat maar weer eens zien hoe informatie duizenden jaren na de dood van een persoon toch nog kan worden onthuld. Eindelijk is het mysterie rond haar dood opgelost. “Er wordt vaak gezegd dat Takabuti er vredig uitziet in haar doodskist,” zegt onderzoeker Eilan Murphy. “Maar nu weten we dat haar laatste momenten allesbehalve vredig waren en dat ze door iemand anders om het leven is gekomen.”

Het oude Egypte blijft onderzoekers bezighouden. Onlangs lukte het wetenschappers om een 3000 jaar oude Egyptische mummie een stem te geven. Met behulp van een 3D-geprint spraakkanaal onthullen de onderzoekers het geluid van een oude Egyptenaar. Benieuwd geworden? Luister het hier.

Bronmateriaal

"Shocking truth behind Takabuti’s death revealed" - University of Manchester

Afbeelding bovenaan dit artikel: University of Manchester

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd