“Cola verlaagt hoeveelheid sperma”

  Iemand die veel cola drinkt produceert minder sperma dan gematigde cola-drinkers. Dit beweren Deense wetenschappers. Een regelmatige cola-drinker heeft bijna dertig procent minder sperma dan iemand die weinig of geen cola drinkt. Het ligt in ieder geval niet aan de cafeïne in cola, aangezien koffie geen negatief effect heeft op de hoeveelheid sperma.

  Mannen die meer dan zeven liter cola of meer dan 800 milligram cafeïne per week innemen, hebben meer kans op weinig sperma dan mannen die niet aan deze aantallen komen. 93 procent van de mannen die meer dan een liter cola per dag drinken heeft een spermawaarde van 35 miljoen per milliliter. Dit is veel minder dan de gematigde cola-drinkers. Zij produceren gemiddeld 56 miljoen spermacellen per milliliter.

  Aangezien het onderzoek onder 2.554 jonge mannen geen connectie vond tussen cafeïne en de spermaproductie, lijken andere ingrediënten in cola verantwoordelijk te zijn voor de verlaagde hoeveelheid sperma. Mannen die koffie drinken produceren gemiddeld namelijk evenveel sperma als mannen die weinig cafeïne innemen.

  Overigens hoeft het niet per se te zijn dat een bepaald ingrediënt in cola zorgt voor een verlaagde hoeveelheid sperma. Misschien heeft het wel met de gehele levensstijl van een cola-drinker te maken. Iemand die veel cola drinkt, heeft een grotere kans dat hij slecht eet en weinig sport. Een combinatie van al deze factoren kan zorgen voor het afnemen van de spermakwaliteit.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd