Code rood voor IJslandse Bárðarbunga-vulkaan

bardarbunga

In het vulkanische gebied rondom de Bárðarbunga-vulkaan is een magmastroom door de ijskap heen gebroken. Door deze kleine uitbarsting heeft IJsland code rood aangekondigd. In een honderden kilometers groot gebied boven de vulkaan is een vliegverbod ingesteld.

Het rommelt al ruim een week in IJsland. Vorige week zaterdag startten de bevingen. Zo werd er op 18 augustus een beving gemeten met een momentmagnitude van 4 (M4). Dit bleek de krachtigste beving in dit gebied sinds 1996. De bevingen zijn een voorbode dat de subglaciale vulkaan kan gaan uitbarsten. De eerste voorspelling was dat magma zich richting het oppervlak zou bewegen. Nu blijkt dat deze voorspelling inderdaad is uitgekomen.

Aardbevingen de afgelopen 24 uur in IJsland. De zwaardere bevingen zijn aangegeven met een ster (magnitude >3). Meerdere sterren bevinden zich op de plek van de Bárðarbunga-vulkaan.
Reactie expert
“We weten al enige tijd dat Bárðarbunga iets aan het doen is,” vertelt expert Dave McGarvie in een reactie op het bericht dat de vulkaan seismische activiteit vertoont. “We wisten alleen niet wat. Nu geeft deze ons aanwijzingen over wat deze gaat doen.”

Zware uitbarsting?
De experts weten nog niet of er na deze kleine uitbarsting nog een zwaardere uitbarsting gaat volgen. Als er nog een zwaardere uitbarsting komt, dan zou dit heel goed tientallen kilometers verderop kunnen plaatsvinden. Er bestaat namelijk een kans dat de magma onder het oppervlak vertakt.

Evacuatie
De afgelopen week zijn er diverse maatregelen genomen. Zo zijn honderden toeristen geëvacueerd.

Eyjafjallajokull
Als de Bárðarbunga-vulkaan inderdaad gaat uitbarsten, dan is het de tweede IJslandse vulkaan die in korte tijd uitbarst. In 2010 barstte de Eyjafjallajokull-vulkaan uit, waardoor 27 grote Europese vliegvelden dicht gingen en tevens diverse vliegroutes werden verlegd

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd