Coating maakt einde aan laatste-beetje-ketchup-frustratie

Het laatste beetje mayonaise of ketchup uit de fles krijgen: herkent u die frustrerende situatie? Een nieuwe coating kan het hele probleem oplossen!

Het is harde wetenschap, de coating van de onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Maar wat is deze wetenschap praktisch! Want we hebben er tenslotte allemaal wel eens mee te maken gehad: ketchup of mayonaise die gewoonweg weigerde om de fles te verlaten. Het filmpje hieronder (van Fast Co.Exist) laat zien hoe dat ongeveer gaat:

Dat moet natuurlijk anders – lees: soepeler – kunnen. Het team van MIT beet zich in die opdracht vast. En met succes, zo laten onderstaande filmpjes (eveneens van Fast Co.Exist) zien.

Hoe werkt het? De onderzoekers geven hun geheimen natuurlijk niet allemaal prijs. Vaststaat dat de coating superglad is en ervoor zorgt dat de mayonaise of ketchup niet aan de fles blijft hangen, maar heel soepel over de supergladde coating naar beneden glijdt. De coating is heel gemakkelijk aan te brengen en bevat – vanzelfsprekend – geen giftige stoffen, zo schrijven de onderzoekers.

En met hun praktische oplossing hebben de onderzoekers al een eerste prijs in de wacht gesleept. Ze wonnen de publieksprijs tijdens de MIT $100k Entrepreneurship Competition. Onduidelijk is nog of we de coating op korte termijn ook echt toegepast zullen zien worden. Consumenten hebben er ongetwijfeld oren naar, nu de fabrikanten nog. Als ook zij enthousiast zijn, is de kans groot dat de coating de onderzoekers geen windeieren gaat leggen. Er gaan jaarlijks miljarden euro’s in de sauzenbranche om.

Bronmateriaal

"Team LiquiGlide Ends Violent Ketchup Bottle Shaking!" - MIT.edu
"LiquiGlide ultra-slippery coating" - MIT.edu
"LiquiGlide" - MIT100k.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Johnson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd