CO2-uitstoot weer op recordhoogte

  Vorig jaar werd een record aan CO2 uitgestoten, zo blijkt uit cijfers van het IEA. In totaal ging er 30,6 gigaton de lucht in.

  In 2009 nam de uitstoot even wat af. De crisis was de voornaamste oorzaak van die afname. Maar in 2010 krabbelde de economie weer op en dus werd er ook weer meer geproduceerd. Het gevolg: er werd vijf procent meer CO2 uitgestoten dan in het vorige recordjaar – 2008 – het geval was.

  China
  Met name China en India dragen hun steentje bij aan de stijging. Maar ook diverse ontwikkelde landen bliezen heel wat de lucht in.

  WIST U DAT…

  …de aarde mogelijk 100.000 jaar nodig heeft om weer over de klimaatverandering heen te komen?

  Beperken
  De IEA (International Energy Agency) maakt zich grote zorgen. Vorig jaar werd na een moeizaam beraad tijdens de klimaattop besloten dat de CO2-uitstoot flink beperkt moest worden. Alleen zo kon het stijgen van de temperaturen worden tegengegaan.

  “De wereld komt ongelofelijk dichtbij het niveau van de uitstoot dat met het oog op de doelstellingen pas in 2020 behaald mag worden,” zo stelt Fatih Birol namens het IEA. Het wordt dan ook lastig om de doelstellingen alsnog te behalen. Alleen als regeringsleiders de handen echt ineenslaan en flink durven te snijden in hun emissie lijkt het afwenden van een hogere temperatuur nog mogelijk, zo stelt het IEA.

  Bovenstaande foto is gemaakt door Aurimas (via Flickr.com).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd