CO2-uitstoot neemt wereldwijd opeens weer sterk toe

Na drie jaar stabiel te zijn geweest, groeit de CO2-uitstoot weer met zo’n 2 procent.

“Dit is heel teleurstellend,” aldus onderzoeker Corinne Le Quéré. Naar schatting zullen mensen dit jaar verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van 41 miljard ton CO2. De CO2-concentratie in de atmosfeer zal naar verwachting over 2017 met zo’n 2,5 ppm (deeltjes per miljoen) stijgen en uitkomen op zo’n 405,2 ppm.

Stijging
Aan het begin van de industriële revolutie lag de atmosferische CO2-concentratie nog rond de 277 ppm. Maar dat veranderde rap. Eerst was ontbossing de belangrijkste reden voor de toename van de CO2-concentratie. Maar sinds 1920 is de stijgende CO2-uitstoot vooral te wijten aan de verbranding van fossiele brandstoffen. Daarbij komt CO2 vrij dat langdurig in de atmosfeer blijft hangen en warmte van de zon gevangen houdt, waardoor de aarde opwarmt.

2014-2016
Jaar na jaar nam de CO2-uitstoot toe. Tot 2014. In de jaren tussen 2014 en 2016 bleef de uitstoot – ondanks dat landen nog steeds economische groei doormaakten – stabiel. Het was onder meer te danken aan het feit dat China en de VS minder kolen verstookten en wereldwijd steeds meer hernieuwbare energiebronnen (als wind- en zonne-energie) werden aangeboord.

China
Maar in het jaar 2017 is die trend dus niet voortgezet. Want voor het eerst in drie jaar stijgt de CO2-uitstoot weer. Het is onder meer te wijten aan China dat dit jaar meer kolen, olie en gas verbruikt heeft. “De groene economie groeit in China, maar tegelijkertijd wordt de groeiende energievraag beantwoord met nieuwe infrastructuur op het gebied van olie, kolen en gas,” legt onderzoeker Rob Jackson uit.

Le Quéré noemt het allemaal teleurstellend. “We moeten ergens in de komende jaren een piek in onze uitstoot bereiken en de uitstoot snel terugdringen als we klimaatverandering en de impact die deze heeft, willen beperken.” Natuurlijk kan het zijn dat we die piek in 2017 bereiken en dat het vanaf nu allemaal minder wordt. Maar daar durven onderzoekers nog niet op te hopen. Want voor hetzelfde geld is dit het begin van een periode waarin de CO2-uitstoot weer jaar na jaar toeneemt. Wat dat betreft is het feit dat de economie wereldwijd aantrekt, een slechte voorbode. “Als het bruto binnenlands product stijgt, produceren we meer goederen, wat weer meer uitstoot betekent,” aldus Jackson. Toch blijven onderzoekers over het algemeen optimistisch. “De prijzen van wind- en zonne-energie dalen,” vertelt Jackson. “De energietoekomst van de wereld verandert voor onze ogen.”

Bronmateriaal

"Global emissions inching up after years of flat growth" - Stanford University (via Eurekalert)

Afbeelding bovenaan dit artikel: JuergenPM / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd