‘Cleopatra overleed door giftige cocktail’

In 30 voor Christus pleegde Cleopatra zelfmoord. Lang werd aangenomen dat ze dat deed door zich door de Egyptische cobra te laten bijten. Duitse wetenschappers rekenen nu met die aanname af: een dodelijke cocktail met onder meer opium en giftige planten werd Cleopatra fataal.

Historicus Christoph Schaefer reisde samen met enkele collega’s af naar Alexandrië en raadpleegde daar diverse oude medische teksten. Ook sprak hij met mensen die veel verstand hebben van slangen en slangenbeten. Op basis van die gesprekken en het onderzoek ter plaatse, concludeert hij nu dat Cleopatra onmogelijk door een slangenbeet om het leven kan zijn gekomen.

Doodsstrijd
“Ze heeft waarschijnlijk een cocktail met opium, scheerling en monnikskap (de laatste twee zijn beiden giftige planten) genomen,” meent Schaefer. “Dat was in die tijd een bekende mix die binnen enkele uren tot een pijnloze dood leidden.”

Gif
Voordat iemand aan een slangenbeet overlijdt, gaat daar vaak een dagenlange en kwellende doodsstrijd aan vooraf. En dat zou de reden zijn dat Cleopatra voor de gifbeker heeft gekozen. “Koningin Cleopatra was beroemd vanwege haar schoonheid en wilde zichzelf waarschijnlijk niet blootstellen aan een lange en kwellende dood. Cleopatra wilde mooi blijven, ook na haar dood zodat ze de mythe in stand kon houden.”

Cleopatra leefde van 69 tot 30 voor Christus. De Egyptische koningin is vooral bekend vanwege haar schoonheid en relaties met Caesar en Marcus Antonius.

Schilder Guido Cagnacci ging er nog vanuit dat Cleopatra door een slangenbeet stierf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd