Citroensap voorkomt niersteen

Last van nierstenen? Misschien wordt het eens tijd om wat vaker citroensap te drinken. Dit beweert Dr. Roger L. Sur, directeur van een niersteencentrum in de Verenigde Staten. In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan.

Limonadetherapie – het drinken van twee liter water per dag met citroensap – helpt tegen nierstenen. De vorming van nierstenen nam af van 1 tot 0,13 stenen per patiënt. Niet zo’n fan van citroensap? Gelukkig zijn er meer manieren om nierstenen tegen te gaan, zoals het drinken van voldoende vloeistoffen en minder zout eten.

Een niersteen is een kristal dat zich vormt in de urinewegen. De meestvoorkomende niersteen is een calciumsteen. Deze steen ontstaat door het nuttigen van teveel zout. Andere stoffen waaruit nierstenen kunnen bestaan is struviet, calciumfosfaat, urinezuur en cystine.

“Wie eenmaal een niersteen heeft gekregen, heeft vijftig procent kans dat hij of zij binnen vijf tot tien jaar weer een niersteen krijgt”, beweert Sur. “Wij kunnen in 97 procent van de gevallen de oorzaak van een niersteen achterhalen. Ons doel is om de terugkomkans van vijftig procent te reduceren naar nul procent.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd