Cirkelt er op dit moment een Japanse sonde rond Venus?

akatsuki

Die vraag houdt ook Japanse astronomen bezig. Zou het eindelijk gelukt zijn om AKATSUKI op zijn eindbestemming te brengen?

Vijf jaar nadat AKATSUKI eigenlijk bij Venus had moeten aankomen, heeft deze opnieuw een poging gewaagd. De Japanse ruimtevaartorganisatie (JAXA) gaf de sonde vandaag opdracht om zijn Reactor Control System Thruster gedurende twintig minuten te activeren. Daarmee zou de sonde in een baan rond Venus moeten belanden.

Aandrijving
Inmiddels is duidelijk geworden dat AKATSUKI inderdaad gedurende twintig minuten door de Reactor Control System Thruster is aangedreven. Onduidelijk is nog of de sonde zich nu ook daadwerkelijk in een baan rond Venus bevindt. Daarover moet over een aantal dagen meer duidelijk worden. Voor nu lijkt de sonde in ieder geval in goede gezondheid te zijn.

Het verhaal van AKATSUKI
AKATSUKI werd in mei 2010 gelanceerd en moest aan het eind van datzelfde jaar in een baan rond Venus gaan draaien. Maar er ging iets mis en het lukte de ruimtesonde niet om zich in een baan rond de planeet te nestelen. AKATSUKI ging in een baan rond de zon draaien en gehoopt werd dat de sonde het nogmaals zou kunnen proberen. Die mogelijkheid deed zich dus vandaag voor. Als het nu niet gelukt is om de sonde in een baan rond Venus te plaatsen, dan komt er geen nieuwe poging.

Op dit moment draait er – behalve hopelijk AKATSUKI – geen ruimtesonde rond Venus. De Venus Express ging eerder dit jaar met pensioen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd