CIA geeft recept van onzichtbare inkt vrij

Spionnen uit de Eerste Wereldoorlog gebruikten onzichtbare inkt om te communiceren. De CIA laat nu eindelijk zien hoe het werkte.

De CIA heeft zes geheime documenten vrijgegeven. Een aantal van de paperassen behoort tot de oudste documenten die ooit door de geheime dienst in de openbaarheid zijn gebracht.

Zakdoek
Ook het trucje van de beruchte onzichtbare inkt komt in de documenten aan bod. De spionnen doopten hun zakdoek – of een ander gesteven kledingstuk – in nitraat, rijstzetmeel en soda. Hierdoor ontstaat een oplossing waar geheime boodschappen mee konden worden geschreven (bekijk het document hier).

WIST U DAT…

…de beroemde Mata Hari – een vermeende spion – uit Nederland kwam? Lees hier haar verhaal.

Graveren van de teennagels
De spionnen kregen ook tips om de geheime inkt van tegenstanders te kunnen lezen. Zo is er een document met daarop vijftig manieren waarop de vijand een geheime boodschap kan overbrengen. Onder meer: tekst onder de postzegel en boodschappen gegraveerd in de teennagels. “De regel is om al het mogelijke te verdenken en te onderzoeken,” zo staat er geschreven. Door grondig te werk te gaan, konden niet alleen berichten worden onderschept, maar misschien ook nieuwe methodes voor de eigen communicatie worden ontdekt.

Geheim
Wanneer u de documenten leest, vraagt u zich wellicht af waarom deze documenten zolang achter gesloten deuren zijn gebleven. De CIA windt er geen doekjes om: pas recentelijk is de chemie van onzichtbare inkt flink verbeterd en dat maakt deze informatie voor de CIA overbodig.

Wilt u de overige vijf documenten inzien? Klik dan hier, hier, hier, hier en hier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd