En daarmee bevatten chromosomen veel minder DNA dan onderzoekers al bijna 100 jaar aannemen.
Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Edinburgh. Ze baseren hun conclusie op gedetailleerde 3D-modellen die ze van alle 46 menselijke chromosomen maakten.
Over chromosomen
Chromosomen zijn structuren in cellen die ons genetisch materiaal bevatten. Ze werden in 1882 ontdekt en zijn al uitgebreid bestudeerd. Maar dit nieuwe onderzoek toont maar weer eens aan dat er nog genoeg te ontdekken valt. Met name als het gaat om de structuur en organisatie van de chromosomen.
53 procent
Een analyse van de nieuwe 3D-modellen wijst uit dat materiaal dat DNA en DNA-ondersteunende eiwitten (samen ook wel chromatine genoemd) bevat slechts 53 tot 70 procent van het chromosoom uitmaakt. De resterende 30 tot 47 procent van het chromosoom bestaat uit wat de onderzoekers ‘chromosome periphery‘ noemen. Het is een nog vrij mysterieus materiaal dat het genetisch materiaal omringt.
Celdeling
Onduidelijk is nog waar het mysterieuze omhulsel van genetisch materiaal precies voor dient. Mogelijk houdt het de chromosomen tijdens celdeling geïsoleerd. Zo wordt wellicht voorkomen dat er tijdens de celdeling fouten ontstaan. Dergelijke fouten kunnen ten grondslag liggen aan bepaalde vormen van kanker. “We moeten opnieuw gaan nadenken over hoe chromosomen opgebouwd zijn en hoe ze zich splitsen wanneer cellen zich delen, aangezien het genetisch materiaal bedekt wordt door een dikke laag ander materiaal,” stelt onderzoeker Bill Earnshaw.
Het is voor het eerst dat onderzoekers de structuur van alle 46 chromosomen gedetailleerd in kaart brengen. En het resultaat mag er zijn. “Het dwingt ons om het idee dat ze (de chromosomen, red.) vrijwel helemaal uit chromatine bestaan – een aanname die al bijna 100 jaar vrijwel onbetwist is – te herzien,” stelt onderzoeker Daniel Booth.