‘Chocoladereep voorkomt beroerte’

Wetenschappers concluderen dat het eten van één chocoladereep per week genoeg kan zijn om het dreigende gevaar van een beroerte af te wenden. Ze onderzochten 50.000 mensen. De proefpersonen die chocolade aten, bleken 22 procent minder kans te hebben op een beroerte dan degenen die de zoetigheid links lieten liggen.

De mensen die ondanks de chocolade toch nog een beroerte kregen, stierven daar minder snel aan. In vergelijking met de proefpersonen zonder voorliefde voor chocolade was de kans dat zij het overleefden 46 procent groter.

In chocolade zitten flavonoïden. Dat zijn gezonde anti-oxidanten. Onderzoekers vermoeden dat die stoffen van een beroerte een ‘verder-van-mijn-bed-show’ maken. Zeker is dat echter niet. “Er is nog meer onderzoek nodig om vast te stellen of chocolade het risico op een beroerte echt verkleint of dat gezonde mensen simpelweg meer chocolade eten dan anderen,” vertelt onderzoeker Sarah Sahib.

Hoewel deze resultaten door chocoholics dankbaar zullen worden aangegrepen, zit er natuurlijk ook wel een addertje onder het gras. “Teveel chocolade maakt je dik, omdat het verzadigde vetten bevat,” waarschuwt onderzoeker Gustavo Saposnik.

Volgens de onderzoekers is er voor hun studie slechts één ander relevant onderzoek naar chocolade gedaan en daaruit bleek niet dat het eten van de zoetigheid invloed had op een beroerte of dood. Dit nieuwe onderzoek is daarin iets eenduidiger, maar dient nog verder te worden uitgediept. “We moeten meer onderzoek doen,” vindt Sasponik. “We dienen de consumptie van chocolade heel specifiek te gaan bestuderen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd