Chocolade lijkt het brein scherp te houden

  choco

  Nieuw onderzoek wijst erop dat chocolade een positief effect heeft op het denkvermogen van oudere mensen met een minder goede doorbloeding van het brein. Twee kopjes chocolademelk per dag lijkt al genoeg te zijn om ervoor te zorgen dat de doorbloeding van het brein en het werkgeheugen verbetert.

  Onderzoekers verzamelden zestig mensen met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar. Geen van de proefpersonen had dementie. Voorafgaand aan het experiment werd hun geheugen en denkvermogen getest. Ook ondergingen de proefpersonen echo’s om de hoeveelheid bloed die tijdens de testjes naar hun brein stroomde, vast te stellen. “Wanneer verschillende delen van het brein meer energie nodig hebben om hun taak te volbrengen, hebben ze ook meer bloed nodig,” legt onderzoeker Farzaneh A. Sorond uit.

  Chocolademelk
  Vervolgens kregen de proefpersonen dertig dagen lang elke dag twee kopjes chocolademelk voorgeschoteld. In die dertig dagen aten ze verder geen chocolade. Na afloop van het experiment testten de onderzoekers opnieuw het denkvermogen en geheugen van de proefpersonen. Ook werd gekeken of er iets veranderd was in de hoeveelheid bloed die naar het brein stroomde.

  WIST U DAT…

  …warme chocolademelk lekkerder smaakt als het in een oranje mok zit?

  Verrassend
  De resultaten zijn verrassend. Bij achttien van de zestig proefpersonen was de doorbloeding van de werkende hersengebieden voordat het onderzoek startte minder goed. Na afloop van de dertig dagen was de doorbloeding met zo’n 8,3 procent verbeterd. Bij de mensen bij wie de doorbloeding reeds goed was, trad geen verbetering op. De mensen bij wie de doorbloeding voorafgaand aan het onderzoek minder goed was, zagen na afloop van de dertig dagen ook hun werkgeheugen verbeteren. Hadden ze voor het onderzoek nog 167 seconden nodig om een bepaalde taak uit te voeren, na die dertig dagen was dat nog maar 116 seconden. Ook op dit gebied boekten de mensen bij wie de bloedtoevoer voor het onderzoek startte reeds goed was, geen vooruitgang.

  Een aantal proefpersonen nam ook plaats in de MRI. Uit die onderzoeken blijkt dat mensen met een minder goede bloedtoevoer naar het brein ook een grotere kans hadden op hersenbeschadigingen. Het suggereert dat er een verband is tussen de doorbloeding van het brein en aandoeningen zoals Alzheimer. Het onderzoek suggereert verder dat chocolade de doorbloeding kan verbeteren en mensen dus langer scherp kan houden. Maar meer onderzoek is nodig, zo benadrukt onderzoeker Paul B. Rosenberg. “Meer onderzoek is nodig om het verband tussen cacao en problemen met de doorbloeding en cognitieve achteruitgang te bewijzen. Maar dit is een belangrijke eerste stap.”

  Bronmateriaal

  "Chocolate May Help Keep Brain Healthy" - AAN.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Zanthia (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd