Chocolade kan kans op beroertes verkleinen

Zweedse wetenschappers komen met een nieuw excuus om de zoetigheid te nuttigen. Chocolade beschermt tegen beroertes.

Wetenschappers van het Karolinska Instituut startten hun onderzoek in 1997 met 33.372 Zweedse vrouwen. Alle proefpersonen waren tussen de 49 en 83 jaar oud en moesten een vragenlijst invullen over hun eetgedrag. Dat kwam er op neer dat de vrouwen moesten aangeven hoe vaak ze in het jaar ervoor gemiddeld een bepaald soort voedsel hadden gegeten.

Risicofactoren
In de tien jaar die volgde, kregen 1549 proefpersonen een beroerte. De onderzoekers keken of ze een verband konden vinden tussen voedsel en de beroerte. Ze hielden daarbij natuurlijk ook rekening met het feit dat andere risicofactoren bij konden dragen aan een beroerte. Maar zelfs als deze risicofactoren erbij werden betrokken, bleek één soort voedsel toch nog een flinke invloed uit te oefenen.

Melk of puur?

De onderzoekers maakten in hun studie geen onderscheid tussen pure chocolade en melkchocolade. Wel vermoeden ze dat pure chocolade beter werkt, omdat cacao het stofje is dat beschermt tegen beroertes.

Resultaten
De vrouwen die de meeste chocolade aten (66 gram per week) bleken een 20 procent kleinere kans op een beroerte te hebben. De vrouwen die de minste chocolade aten (maximaal acht gram per week) bleken het vaakst getroffen te worden door een beroerte, zo concluderen de onderzoekers in het blad Journal of the American College of Cardiology.

Hoe?
Hoe weet de chocolade dit resultaat te bewerkstelligen? De onderzoekers denken het wel te weten. Het verlaagt de bloeddruk en onderdrukt ‘slecht’ cholesterol.

Het is niet voor het eerst dat een verband wordt gevonden tussen chocolade en beroertes. Vorig jaar bleek uit een Canadees’ onderzoek hetzelfde. De onderzoekers achter die studie benadrukten toen echter dat nader onderzoek noodzakelijk was. En dat is er nu dus gekomen. En daarmee staan de conclusies van beide onderzoeken nog ietsje sterker in hun schoenen. Toch zijn de wetenschappers nog niet klaar met chocolade. Ze willen nu gaan uitzoeken of de resultaten van dit onderzoek ook opgaan voor mannen.

Bronmateriaal

"Another reason to eat more chocolate" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lee McCoy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd