Chocolade is goed voor het hart

Mensen die veel chocolade eten, verkleinen daarmee hun kans op hartziekten tot wel 37 procent. Dat blijkt uit onderzoek.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat chocolade goed was voor de gezondheid van het hart. Maar een grootschalig onderzoek dat deze resultaten bevestigde, ontbrak.

Zeven onderzoeken
Tot nu. Wetenschappers bestudeerden zeven studies die eerder naar de invloed van chocolade op het hart waren gedaan. Aan deze studies namen meer dan 100.000 mensen deel. Sommigen hadden een hartziekte onder de leden. Anderen niet. De wetenschappers vergeleken de groep die de meeste chocolade at met de groep die de minste chocolade at.

Verband
De onderzoekers concluderen dat vijf van de zeven studies inderdaad een verband lieten zien tussen de hoeveelheid chocolade die gegeten werd en de kans op hartziekten. De mensen die de meeste chocolade aten, hadden in vergelijking met de mensen die de minste chocolade aten een 37 procent kleinere kans op hartziekten. Chocolade verkleinde ook de kans op een beroerte met 29 procent. Er werd in het onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen pure chocolade en melkchocolade en ook chocolade in koekjes, dranken en toetjes werd meegerekend.

WIST U DAT…

…chocolade het gezichtsvermogen direct kan verbeteren?

Dieet
Volgens de onderzoekers bewijst de studie dat hartziekten voor een groot deel te verklaren zijn door levensstijl en dieet. Chocolade bevat anti-oxidanten en stofjes die ontstekingen afremmen. Hierdoor zou de bloeddruk afnemen. Net als de kans op diabetes.

Geen vrijbrief
De wetenschappers waarschuwen dat het onderzoek geen vrijbrief is om chocolade naar binnen te werken. Ze wijzen erop dat chocolade veel calorieën bevat en dat teveel chocolade eten weer kan leiden tot overgewicht en dus een grotere kans op hartziekten. Volgens de onderzoekers geeft het onderzoek wel aan dat chocolade een belangrijke rol kan spelen in het terugdringen van het aantal doden door hartfalen. Het lijkt dan ook verstandig om te werken aan een nieuwe soort chocolade die veel minder suiker en vet bevat en dus op veilige wijze in grotere hoeveelheden genuttigd kan worden. Ook wordt er gepleit voor nader onderzoek naar het verband tussen chocolade en het hart.

De wetenschappers hebben hun resultaten zojuist gepresenteerd. Het onderzoek is terug te vinden in het blad British Medical Journal.

Bronmateriaal

"It's official -- chocolate linked to heart health" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alpha (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd