Chocolade: het nieuwe superfruit?

Superfruit is een term waarmee we al helemaal vertrouwd geraakt waren en doelt op fruit boordevol antioxidanten. Granaatappel is er zo één. Net als de veenbes en de mango. Maar zij krijgen concurrentie. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat ook chocolade minstens evenveel antioxidanten als het overbekende superfruit bevat. En chocolade heeft nog meer pluspunten…

De wetenschappers vergeleken de antioxidanten in cacaopoeder met dat van fruit. Ze concluderen dat cacao per gram meer antioxidanten bevatte dan het superfruit.

WIST U DAT…

…chocolade binnen twintig jaar wel eens een zeldzame delicatesse kan worden?

Per portie
De onderzoekers keken ook hoeveel antioxidanten er in een portie pure chocolade, cacao, chocolademelk en fruitsap zaten. Zowel pure chocolade als cacao hadden de grootste capaciteit. Ook bleken deze meer flavonoïden en polyfenolen te bevatten. Laatstgenoemde stofje werkt ontstekingsremmend. Flavonoïden verdunnen het bloed en verkleinen zo de kans op onder meer hart- en vaatziekten.

Chocolademelk
Chocolademelk bleek opvallend weinig antioxidanten, flavonoïden en polyfenolen te bevatten. Dat heeft alles te maken met de bereiding ervan.

“Cacao-zaden zijn een ‘super-fruit’,” concludeert onderzoeker Debra Miller van het Hershey Center for Health & Nutrition – een organisatie die mede mogelijk wordt gemaakt door een grote Amerikaanse chocoladefabrikant. En dat is een conclusie waar chocoladeliefhebbers iets mee kunnen!

Bronmateriaal

"Chocolate is a 'super fruit'" - Eurekalert.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd