Chocolade: binnen twintig jaar een zeldzame delicatesse?

De consumptie van chocolade neemt rap toe. Veel rapper dan de productie van cacao. Dat concludeert de Cocoa Research Association. Dat betekent dat chocolade in de nabije toekomst (lees: binnen twintig jaar) wel eens een peperdure delicatesse kan worden. De toon is al gezet: de afgelopen zes jaar is de prijs voor cacao reeds verdubbeld.

De cacao-plant groeit enkel in de buurt van de evenaar. De lekkernij wordt er met name door boeren in ontwikkelingslanden geproduceerd. En zij hebben geen geld om dode cacaoplanten te vervangen door nieuwe. Bovendien planten de boeren er liever soja of oliepalmen voor terug. Deze producten kunnen namelijk worden gebruikt voor voedsel en biobrandstof en leveren dus veel meer op.

WIST U DAT…

Onderzoekers concluderen dan ook dat chocolade gedoemd lijkt om uit te groeien tot elite-voedsel. Het nieuwe kaviaar, zeg maar. “Het wordt zo zeldzaam en zo duur dat Jan Modaal het zich niet meer kan veroorloven,” voorspelt onderzoeker John Mason.

En dat allemaal op korte termijn. Naar verwachting wordt de chocolade binnen twintig jaar schaars goed. En dat resulteert in 2030 in chocoladerepen van zo’n 7 euro per stuk, zo voorspellen analisten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd