Chip-on-a-pil: uw medicijn houdt u in de gaten

Slikt u ook nog pillen die alleen maar bedoeld zijn om u beter te maken? Da’s ouderwets! Wetenschappers komen met een pil met daarin een chip die direct kijkt of het medicijn ook echt werkt. De informatie wordt verzonden naar een apparaatje dat de patiënt op de huid draagt. Dit apparaatje kan de gegevens direct doorsturen naar de pc van de behandelend arts.

De chips kunnen ook gebruikt worden om te controleren of mensen hun pillen wel op tijd en in de juiste hoeveelheid innemen. De eetbare chips worden namelijk geactiveerd door het maagzuur. Die functie maakt de chips zeer geschikt voor pillen die na een orgaantransplantatie moeten worden geslikt. Timing en hoeveelheid is daarbij namelijk van groot belang.

Hartslag
Het bedrijf achter de chip hoopt echter dat hun vondst ook op gewone medicijnen kan worden toegepast. De chip kan namelijk behalve tijd en effecitiviteit ook andere zaken controleren. Bijvoorbeeld de hartslag en lichaamstemperatuur. En al die gegevens kunnen artsen meer vertellen over de aandoening en op basis van die informatie kan de dosering bijvoorbeeld worden aangepast.

Privacy
Het klinkt veelbelovend en dat is het ook. Het enige hobbeltje dat nu nog overwonnen moet worden, is juridisch van aard. De chip kan namelijk relatief gemakkelijk uitgroeien tot een enorme inbreuk op de privacy. Het systeem omtrent het versturen van de persoonlijk gegevens zal dan ook absoluut waterdicht moeten zijn, wil deze vondst worden goedgekeurd.

Naar verwachting brengt het bedrijf achter de chip de ontdekking binnen achttien maanden voor de Europese autoriteiten voor goedkeuring. Als dat allemaal lukt, volgen andere werelddelen ongetwijfeld vanzelf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd