Chinezen in staat om groente te kweken op de maan

Als de Chinezen een basis op de maan stichten, hoeven ze in ieder geval geen honger te lijden. China maakt vandaag bekend dat experimenten erop wijzen dat een kasje met groenten astronauten van eten en zuurstof kan voorzien.

Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De Chinezen hebben de afgelopen jaren druk geëxperimenteerd en gewerkt aan een cabine waarin groente kan worden verbouwd. De cabine moest astronauten niet alleen van voedsel, maar ook van zuurstof voorzien.

Gelukt
Een laatste experiment wijst er nu op dat dat is gelukt. De onderzoekers ontwikkelden een cabine van 300 kubieke meter en tonen aan dat deze voldoende voedsel, water en zuurstof voor twee mensen die in de cabine leefden, kon leveren. Daartoe werden in de cabine vier soorten groenten verbouwd die koolstofdioxide efficiënt omzetten in zuurstof en bovendien dienst konden doen als voedsel.

Belangrijk
Voor de Chinezen is de ontwikkeling van de cabine van groot belang. De Chinezen zijn namelijk ambitieus en willen op korte termijn mensen naar de maan sturen. Er gaan geruchten dat de Chinezen ook denken aan een permanent bemande basis op de maan. Om te voorkomen dat er voortdurend voorraden naar zo’n basis moeten worden gestuurd, is het handig (en goedkoper) als astronauten hun voedsel zelf kunnen verbouwen. Met de cabine is een stap in die richting gezet. Overigens kan zo’n cabine niet alleen op de maan worden toegepast, maar ook op andere hemellichamen. Bijvoorbeeld op Mars.

Niet alleen de Chinezen werken aan groentekassen voor op andere hemellichamen. Bedrijven en ruimtevaartorganisaties wereldwijd denken al na over voedselvoorzieningen in de ruimte. Het is een hobbel die genomen zal moeten worden alvorens een bemande missie naar verre hemellichamen als Mars echt tot de mogelijkheden gaat behoren.

Bronmateriaal

"Chinese astronauts may grow veg on Moon" - Xinhuanet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd