Chinezen gaan naar de achterkant van de maan

  In 2018 zal er voor het eerst een sonde landen op het deel van de maan dat we vanaf de aarde niet kunnen zien.

  Dat heeft China’s State Administration of Science, Technology and Industry for National Defense (SASTIND) laten weten, aldus staatsmedium Xinhua. De Chinezen sturen Chang’e 4 naar de achterzijde van de maan (zie kader).

  De achterkant

  De omlooptijd van de maan (de tijd die de maan nodig heeft om een rondje rond de aarde te voltooien) is gelijk aan de rotatietijd van de maan (de tijd die de maan nodig heeft om een rondje rond zijn as te draaien). Hierdoor kijken we vanaf de aarde continu tegen dezelfde zijde van de maan aan (de ‘voorkant’). De ‘achterkant’ kunnen we vanaf de aarde dus nooit zien. Pas in 1959, toen Luna 3 foto’s van de ‘achterkant’ van de maan maakte, kregen we een beeld bij de andere helft van onze natuurlijke satelliet.

  2018
  Het is de bedoeling dat Chang’e 4 in 2018 gelanceerd wordt. Als het lukt om op de achterzijde van de maan te landen, dan wordt geschiedenis geschreven. Tot op heden is nog nooit een ruimtevaartuig op de achterzijde van de maan geland.

  Chang’e 2 en Chang’e 3
  Het is niet de eerste keer dat China haar pijlen op de maan richt. Eerder lanceerde het land bijvoorbeeld al Chang’e 2, een maanorbiter. En in 2013 zette het land lander Chang’e 3 en rover Yutu op de (voorkant van de) maan. De volgende stap is nu dus Chang’e 4. Tijdens deze missie zal onder meer de geologie van de achterzijde van de maan worden bestudeerd.

  En ook Chang’e 4 heeft alweer een opvolger: Chang’e 5. Tijdens deze missie moeten op de maan monsters verzameld worden, die vervolgens weer netjes op aarde worden afgeleverd. Na afloop van deze missie heeft China aangetoond tot drie dingen in staat te zijn: rond de maan cirkelen, op de maan landen en na een bezoek aan de maan terugkeren naar de aarde.

  De eerste foto van de achterzijde van de maan, gemaakt door Luna 3, een ruimtevaartuig van de Sovjet-Unie.
  De eerste foto van de achterzijde van de maan, gemaakt door Luna 3, een ruimtevaartuig van de Sovjet-Unie.

  Bronmateriaal

  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd