Chinezen gaan dit jaar nog naar Mars

De eerste Chinese Marssonde vertrekt in oktober van dit jaar naar Mars. Dat melden staatsmedia. De sonde – Yinghuo-1 genaamd – had eigenlijk in oktober 2009 al moeten vertrekken, maar de lancering werd voortdurend uitgesteld. Eind 2011 is het echter echt zover. Om de lancering op tijd voor elkaar te krijgen, werken de Chinezen nauw samen met de Russen.

Het is de bedoeling dat de sonde in een baan om Mars gaat draaien en daar de omgeving verkent. Ook moet de sonde achterhalen wat er met het water is gebeurd dat ooit zo overvloedig op Mars voorkwam.

Eigen kracht
De sonde die dit jaar de lucht ingaat, is in nauwe samenwerking met de Russen tot stand gekomen. Maar het gerucht gaat dat China het in 2013 geheel op eigen kracht wil doen.

Ambitie
De Marssonde is een logische stap in het ambitieuze ruimteprogramma van China. Het land wil op korte termijn net zo’n indrukwekkende ruimtevaartorganisatie hebben als de Verenigde Staten en Rusland.

WIST U DAT…

…onlangs gigantische gaten op Mars gevonden werden? Het gaat mogelijk om grotten.

Chang’e-2
Nog niet zolang geleden lanceerden de Chinezen Chang’e 2. Deze sonde cirkelt om de maan en voert diverse experimenten uit. De resultaten daarvan worden gebruikt voor de ontwikkeling van Chang’e-3. Dit ruimtevaartuig wordt in 2013 gelanceerd en moet de eerste onbemande maanlanding gaan uitvoeren.

De Chinezen en Russen zijn niet de enigen met de ambitie om Mars te bezoeken. ESA sloot eerder dit jaar zes astronauten op om ze te laten voelen hoe het is om de reis naar Mars te maken. De astronauten zitten anderhalf jaar in een loods en hebben enkel contact met de vluchtleiding. En dat contact verloopt net zoals tijdens een echte Marsreis: met twintig minuten vertraging.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd