Chinese wilde tijger staat op uitsterven

Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt vandaag dat de wilde tijger in China dreigt uit te sterven. De vernietiging van zijn natuurlijke omgeving en de jacht op de tijger en diens prooi wordt het dier fataal. Een ironische mededeling nu de Chinezen halverwege februari juist het jaar van de Tijger binnengaan.

“Als er geen dringende maatregelen worden genomen is het risico groot dat de wilde tijger uitsterft,” laat Zhu Chunquan van WNF weten. Er zouden in China nog ongeveer vijftig tijgers leven: twintig Siberische exemplaren, twintig Bengaalse en tien Indo-Chinese tijgers. In Zuid-China zouden de tijgers al helemaal zijn uitgestorven. “Na 1970 is er geen concreet bewijs meer voor hun aanwezigheid daar.” In 1950 zwierven nog zo’n 4000 tijgers door dat deel van China.

De afname gaat dan ook snel. Dat geldt overigens niet alleen voor China. “WNF verwacht dat de tijgers wereldwijd over dertig jaar zijn uitgestorven als de stroperij en andere bedreigingen doorzetten.” Wereldwijd zijn er nog zo’n 3200 tijgers.

China heeft in 1993 de jacht op tijgers verboden, maar in de praktijk is dat vaak nog anders. Betrapte jagers worden fel gestraft voor hun misdaad: in december kreeg een man die een tijger doodschoot nog twaalf jaar gevangenisstraf en een boete van zo’n 60.000 euro. WNF roept de Chinese overheid op om de Chinezen van de kwestie bewust te maken. Niet alleen de tijger, maar ook diens prooi – onder meer wilde beren en herten – en de leefomgeving van de dieren dient met rust gelaten te worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd