Chinese ruimtevaartuig met succes gelanceerd

China heeft vandaag met succes de ruimtecapsule Shenzhou-9, met aan boord de eerste vrouwelijke Chinese astronaut, gelanceerd.

Dat meldt Xinhua, het Chinese staatspersbureau. Shenzhou-9 werd met een Long March2F-raket gelanceerd. Aan boord bevonden zich Jing Haipeng, Liu Wang en Liu Yang. Laatstgenoemde gaat de boeken in als de eerste vrouwelijke Chinese astronaut die ook daadwerkelijk de ruimte ingaat.

Shenzhou-9 is nu onderweg naar Tiangong-1, een ruimtelab dat China vorig jaar al lanceerde. Eind vorig jaar ging de onbemande ruimtecapsule Shenzhou-8 ook al naar Tiangong-1 en wist de ruimtecapsule zich ook aan het lab te koppelen. Shenzhou-9 gaat hetzelfde doen, alleen is het nu de bedoeling dat de astronauten de capsule handmatig aan Tiangong-1 gaan koppelen.

De missie is heel belangrijk voor China. Het land wil tegen 2020 een eigen ruimtestation hebben. Voor de bouw daarvan moet het land in staat zijn om capsules (onderdelen voor het ruimtestation) aan elkaar te koppelen. En dat oefenen de Chinezen nu onder meer met Shenzhou-9.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd