Chinese Muur is aanzienlijk langer dan gedacht


De Chinese Muur is langer dan wordt gedacht. De bekende muur is namelijk 21.196,18 kilometer lang, in plaats van de eerder gestelde 8.850 kilometer. Een aanzienlijk verschil.

Dat meldt BBC na aanleiding van een Chinees persbericht van The State Administration of Cultural Heritage in China. Het resultaat is gebaseerd op een archeologische inspectie in 2007. De eerder gestelde lengte was voornamelijk gebaseerd op historische documenten.

Stukjes
Onlangs werden nog, door middel van Google Earth, resten van een vergeten deel van de Chinese Muur ontdekt. De onderzoekers zagen aan schaduwen van satellietbeelden dat de Muur op sommige plaatsen erg hoog was. Alleen dachten zij eerst een probleem te hebben: het deel van de Muur bevindt zich in de Gobi-woestijn, wat erg dicht bij de grens tussen Mongolië en China ligt en daar zijn vreemdelingen niet welkom. Maar gelukkig kregen de archeologen uiteindelijk toch toestemming om onderzoek te doen. “Volgens het leger waren wij de eerste vreemdelingen die het gebied bezochten” vertelde onderzoeker William Lindesay aan Scientias.nl in een interview. Dit deel van de Muur werd waarschijnlijk gebouwd door de Westelijke Xia-dynastie in de periode tussen 1040 en 1160 na Christus. Op sommige plaatsen is hij zelfs 2,5 meter hoog.

WIST U DAT…

…de bouwers van de Chinese Muur een wel heel bijzonder soort cement gebruikten? Namelijk rijst!

Chinese Muur
De Chinese Muur (ook wel Grote Muur genoemd) is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingswal in het noorden van China. Het moest het Chinese Keizzerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren. De bouw van de muur begon vanaf circa 200 voor Christus in opdracht van de Oud-Chinese Qin-dynastie. Eerst werden bouwmaterialen als aarde gebruikt maar later deed steen zijn intrede en werden er ook wachttorens gebouwd. De Muur werd in de loop der jaren steeds langer gemaakt door verschillende dynastieën. In totaal werkten meer dan een half miljoen arbeiders aan de Muur, onder zeer slechte omstandigheden. Er wordt zelfs beweerd dat voor iedere meter een man is gestorven. De Muur strekt zich uit van Shanhaiguan bij Bo hai, dat 300 kilometer ten oosten van Peking ligt, tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de autonome regio Sinkian. Op dit moment is de Muur op veel plaatsen beschadigd of afgebroken. Op het punt waar de Chinese Muur begint (of eindigt), bevindt zich aan de zeezijde in de bijna omsloten Bo Hai een groot fort. Dit is jaren geleden herbouwd en wordt ‘de Oude drakenkop’ genoemd.

De Muur wordt beschouwd als één van de zeven nieuwe wereldwonderen en werd in 1987 opgenomen door de UNESCO op de werelderfgoedlijst.

Bronmateriaal

"China's Great Wall is 'longer than previously thought'" - bbc.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bernhard Goldbach (cc via commons.wikimedia.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd