Chinese microsatelliet fotografeert Chinees ruimtelab

  De microsatelliet werd afgelopen weekend vanuit het ruimtelab ‘losgelaten’ en houdt het lab nu nauwlettend in de gaten.

  De microsatelliet is ongeveer zo groot als een desktop-computer en weegt rond de 47 kilo. De satelliet is uitgerust met verschillende camera’s en heeft een duidelijke missie: foto’s maken van het Chinese ruimtelab Tiangong II en het ruimtevaartuig Shenzhou-11 dat recent enkele astronauten bij het ruimtelab afleverde. De microsatelliet – die officieel Banxing-2 heet – wordt door de Chinezen dan ook wel gekscherend de ‘selfie-stick van het ruimtelab’ genoemd.

  Foto
  En China heeft nu beelden vrijgegeven die door deze microsatelliet van het ruimtelab en ruimtevaartuig zijn gemaakt. De Chinese ruimtevaartorganisatie gebruikt de beelden om de situatie van zowel het ruimtelab als ruimtevaartuig te monitoren. Zo kunnen eventuele problemen hopelijk tijdig worden opgemerkt.

  Banxing-1
  Banxing-2 is de opvolger van Banxing-1. Laatstgenoemde microsatelliet vervulde in 2008 dezelfde taak als Banxing-2 op dit moment doet, maar richtte zich daarbij op Shenzhou 7. Overigens zijn de microsatellieten niet precies hetzelfde: Banxing-2 is bijvoorbeeld een stukje kleiner dan zijn voorganger.

  Tiangong-2 werd op 15 september gelanceerd en in een baan rond de aarde geplaatst. Iets meer dan een maand later vertrokken twee Chinese astronauten naar het ruimtelab voor onderzoek en inspecties. Zij kwamen na een reis van twee dagen in het ruimtelab aan en zullen daar dertig dagen blijven. Uiteindelijk hoopt China door alle ervaring die het nu opdoet met Tiangong-2 in staat te zijn om volgend decennium een eigen ruimtestation in een baan rond de aarde te bouwen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd