Chinese Marsrover maakt zijn eerste meters op Mars

De rover maakte zich eerder vandaag los van de lander die vorige week voet op Mars zette.

De Chinese ruimtevaartorganisatie heeft meerdere foto’s vrijgegeven, gemaakt door een camera aan boord van de rover. De eerste foto maakte de rover kort voor deze de Marslander verliet.

Afbeelding: CNSA.

De tweede foto is gemaakt kort nadat de rover op Mars rolde. Voor deze foto keek de rover even achterom; naar de lander.

Afbeelding: CNSA.

Primeur
Het is voor het eerst dat er een Chinese Marsrover op Mars rondrijdt. Tot voor kort waren op Mars alleen Amerikaanse robotwagentjes actief.

Over de missie
De Chinese Marsrover maakt deel uit van een omvangrijkere Marsmissie die ook een orbiter en lander kent. De drie werden in juli 2020 gelanceerd en nestelden zich in februari 2021 in een baan om de rode planeet. Vorige week maakte de lander – met de rover aan boord – zich los van de orbiter om vervolgens koers te zetten richting het Marsoppervlak. Na de succesvolle landing werd al snel duidelijk dat de Chinezen voornemens waren om ook de rover niet te lang te laten wachten. En vandaag was het dus zover.

Onderzoek
De Chinezen willen tijdens de Marsmissie onder meer onderzoek doen naar de distributie van waterijs en de samenstelling van het Marsoppervlak. Ook de Marsatmosfeer wordt onder de loep genomen. Daarnaast zal de rover ook op jacht gaan naar eventuele sporen van leven.

De orbiter levert vanuit zijn baan om Mars ook een bijdrage aan de wetenschappelijke doelstellingen van de missie. Daarnaast doet deze dienst als doorgeefstation; data verzameld door de rover worden door de orbiter doorgestuurd naar de aarde. En vice versa; commando’s afkomstig van de aarde en bedoeld voor de rover worden ook door de orbiter ontvangen en naar het Marsoppervlak doorgezet.

De Chinese Marsmissie is het zoveelste succes voor China’s ambitieuze ruimtevaartprogramma. In de afgelopen twee decennia hebben de Chinezen een ruimtelab gebouwd, meerdere bemande missies naar dat ruimtelab uitgevoerd, onbemande missies naar de maan ondernomen en recent zelfs wat materiaal afkomstig van de maan naar de aarde gebracht. En nu kan daar dus een succesvolle Marsmissie aan worden toegevoegd. Ondertussen bouwen de Chinezen ook een eigen ruimtestation en zouden er plannen zijn voor bemande missies naar de maan. In de VS – een land dat eigenlijk al jaren toonaangevend aanwezig is in de ruimte – worden ze er een beetje zenuwachtig van, zo kon je eerder deze week op Scientias.nl lezen.

Bronmateriaal

CNSA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd