Chinese maanrover valt piekerend in slaap

yutu

Maanrover Yutu is kort voor het begin van zijn derde nacht op de maan weer in slaap gekukeld. Het is echter geen zorgeloos dutje: de problemen die China eind vorige maand met de maanrover ondervond, duren voort. Dat melden de Chinezen.

Zaterdagmiddag bracht China de maanrover in slaap. Het is de bedoeling dat deze de maannacht – die twee weken duurt – slapend doorbrengt. De maannacht brengt namelijk kou en duisternis (en dus even geen zonne-energie) met zich mee en dus moet Yutu zichzelf beschermen en zo min mogelijk energie verbruiken om die lange maannacht te kunnen overleven.

Problemen
Een dutje mag dan de veiligste oplossing zijn: het had niet veel gescheeld of de maanrover was niet meer wakker geworden uit zijn vorige dutje. Kort voor de vorige maannacht inviel, ondervond Yutu problemen en even leek het erop dat de maanrover zich door die problemen niet op de maannacht had kunnen voorbereiden. China verklaarde de rover halverwege deze maand nog dood, om zich een dag later te corrigeren en te melden dat het wagentje toch weer min of meer heelhuids wakker was geworden.

Stilstaan
Inmiddels zijn we meer dan een week verder en dient de derde maannacht zich weer aan. China is gedwongen de rover opnieuw in slaap te brengen. En deed dat dus afgelopen zaterdag. Maar de problemen duren voort, zo meldt staatsmedium Xinhua. Yutu’s radar, panoramacamara en instrumenten om in infrarood licht te fotograferen functioneren normaal, maar China heeft problemen met het controleren van het voertuig. Om wat voor problemen het gaat, willen de Chinezen nog altijd niet kwijt. Wel laten ze weten dat de problemen het resultaat zijn van het gecompliceerde maanoppervlak. De afgelopen week heeft de rover – die eigenlijk drie maanden lang rond moet rijden op de maan – dan ook stilgestaan.

En daarmee lijkt het erop dat Yutu de tweede maannacht wellicht overleefd heeft, maar dat de missie daarmee nog lang niet gered is. De onzekerheid blijft voor de Chinezen. En die onzekerheid blijft nog zeker twee weken: tijdens de maannacht is er geen communicatie mogelijk met Yutu en kunnen de problemen dus ook niet worden opgelost.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd