Chinese maanrover geeft nu echt de geest

Maanrover Yutu doet het niet meer. Volgens Chinese staatsmedia is de rover – na een eerdere schijndood – nu echt een eenzame dood gestorven op de maan.

Het nieuws kwam op de Chinese tegenhanger van Twitter – Sina Weibo – naar buiten. Op het account van de maanrover verscheen een laatste groet aan het publiek. En volgens staatsmedium Xinhua is het ook echt over en uit en functioneert Yutu niet langer.

Yutu. Deze foto werd gemaakt door de Chang'e 3-maanlander.
Yutu. Deze foto werd gemaakt door de Chang’e 3-maanlander.
Problemen
Het is niet voor de eerste keer dat Yutu wordt doodverklaard. Dat gebeurde in 2014 ook al. Toen leek de kou op de maan de rover – die in december 2013 op onze natuurlijke satelliet landde – teveel te zijn geworden. Maar kort daarna was er dan toch weer goed nieuws. Yutu was weer tot leven gekomen.

Ontdekkingen
Inmiddels zijn we alweer meer dan twee jaar verder en heeft Yutu na zijn schijndood nog een hoop werk kunnen verzetten. Maar nu lijkt het dan ook echt voorbij te zijn. Overigens hoeven de Chinezen zich daar zeker niet voor te schamen. De rover had eigenlijk maar drie maanden mee moeten gaan en is toch maar mooi meer dan twee jaar actief geweest. In die periode heeft de rover uitgebreid onderzoek gedaan naar de maan en onder meer een nieuw soort gesteente ontdekt.

Nieuwe missie
Met de dood van Yutu is het Chinese avontuur op de maan zeker niet voorbij. Sterker nog: het is nog maar net begonnen. Zo werkt China op het moment aan een nieuwe maanmissie die in 2017 werkelijkheid moet gaan worden. Tijdens deze missie willen de Chinezen gesteenten op de maan verzamelen en terug naar de aarde brengen voor analyse.

De maan was altijd het domein van natiën. China was het derde land dat voet zette op onze natuurlijke satelliet, na Rusland en de VS. Gisteren werd echter bekend dat ook de eerste private maanmissie – georganiseerd door een Amerikaans bedrijf – al snel werkelijkheid zal worden.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd