Chinese maanlander landt succesvol op het maanoppervlak

De Chinezen zijn erin geslaagd om een maanlander veilig op het maanoppervlak te zetten. Dit meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua. Het is de eerste keer dat de Chinese ruimtevaartorganisatie een ruimtesonde op een ander hemellichaam dan de aarde laten landen.

Landingsplaats

maan
Chang’e 3 is geland in Sinus Iridum, een krater met een doorsnee van 249 kilometer. De rode cirkel geeft aan waar de krater zich bevindt. Dit betekent dat de krater vanaf de aarde te spotten is.

De landing vond vandaag plaats en duurde in totaal elf minuten. In deze elf minuten daalde de lander van een hoogte van 15 kilometer boven het maanoppervlak naar ongeveer honderd meter. Vervolgens scande de sonde het oppervlak, op zoek naar een veilige landingsplaats. Chang’e 3 spotte een landingsplaats zonder obstakels, en legde vervolgens de laatste honderd meter succesvol af.

Nu begint de missie pas écht. Chang’e 3 gaat het maanoppervlak onderzoeken en verzamelt tevens monsters. Deze bodemmonsters vertellen ons wellicht meer over de geschiedenis van onze natuurlijke satelliet.

Tweede ruimtewedloop
China lijken momenteel de tweede ruimtewedloop te winnen. Zo bouwt het land op dit moment een eigen ruimtestation: Tiangong-1. Daar lezen we vrij weinig over, maar dat heeft alles te maken met de geslotenheid van de Chinese ruimtevaartorganisatie. De Amerikanen zijn wat dat betreft veel opener over wat er gebeurt aan boord van het internationale ruimtestation.

Gaat China grondstoffen claimen op de maan?

Chinese maanbasis
De volgende stap: een Chinese maanbasis. China hoopt in 2025 een eigen maanbasis te hebben. Robert Bigelow van Bigelow Aerospace verwacht dat de Chinezen vervolgens de grondstoffen van de maan gaan claimen. Maar of dat ook echt gaat gebeuren? Dat is op dit moment koffiedik kijken. In ieder geval is China goed op weg met een succesvolle Chang’e 2-missie in 2010 en een perfecte landing vandaag van de Chang’e 3-lander.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd