Chinese maanlander kampt met problemen

yutu

Slecht nieuws voor China. De lander die het land recentelijk op de maan zette, kampt met mechanische problemen. Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk, maar fans van de Chinese missie houden rekening met het ergste.

In een verklaring, vrijgegeven door het Chinese staatsmedium Xinhua kampt het maanwagentje met problemen met de besturing. Die problemen zouden ontstaan zijn door het gecompliceerde maanoppervlak. Wetenschappers doen er momenteel alles aan om het maanwagentje weer aan de praat te krijgen. China is verder weinig mededeelzaam. En dus is het gokken wat er precies aan de hand is en hoe slecht het maanwagentje er nu werkelijk voor staat.

WIST U DAT…

Wat er ook aan de hand is: het maanwagentje had geen slechter moment kunnen kiezen om in de problemen te komen. Het wagentje kreeg de tegenslagen namelijk kort voor de nacht op de maan inviel, te verwerken. Een nacht op de maan duurt lang: zo’n veertien dagen is het er pikdonker en koud. Voorafgaand aan zo’n nacht op de maan moet Yutu dan ook de nodige maatregelen nemen om de instrumenten aan boord van het wagentje te beschermen. Onduidelijk is of het maanwagentje die maatregelen heeft kunnen treffen. Geruchten gaan van niet. Het zonnepaneel dat zich over de mast van het maanwagentje moet vouwen om deze en de instrumenten die zich daarop bevinden te beschermen, zou niet goed gewerkt hebben. Het zou kunnen betekenen dat de mast – met daarop waardevolle instrumenten zoals camera’s om foto’s te maken en te navigeren – de koude maannacht niet overleeft.

Helaas zal het nog wel even duren voor we daadwerkelijk te weten komen hoe het met Yutu is. Het maanwagentje brengt de maannachten in slaapstand door om zo min mogelijk (zonne-)energie te verspelen. Pas als de maannacht voorbij is, kan er weer contact worden gelegd en gekeken worden hoe Yutu er voor staat. Waarschijnlijk weten we dan ook pas eind volgende week meer.

Bronmateriaal

"China Exclusive: China's moon rover experiences abnormality" - Xinhuanet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chinese National Space Administration / China Central Television.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd