Chinese ‘bus’ rijdt over auto’s heen

Openbaar vervoer draait om de perfecte balans. Als er niet genoeg bussen, metro’s of trams zijn, pakken mensen de auto. Maar als er weer te veel bussen zijn, dan hoopt het verkeer op. Gelukkig is er een oplossing: de 3D Fast Bus. Dit voertuig rijdt op volle snelheid over auto’s heen.

Het Chinese bedrijf Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Co. kwam op het idee van de bus, alhoewel het meer iets wegheeft van een brede tram. Zo kan de Chinese bus niet afwijken van de route en gebruikt het voertuig externe elektriciteit.

De 3D Fast Bus biedt plaats aan 1.200 passagiers. Het maakt niet uit of het voertuig stopt of rijdt: auto’s kunnen namelijk gewoon doorrijden. Voor automobilisten lijkt het alsof ze door een tunnel rijden.

U begrijpt wel dat dit voertuig het meest tot zijn recht komt op lange, rechte stukken weg. Toch kan het voorkomen dat de 3D Fast Bus zo nu en dan een bocht moet nemen. Voertuigen die onder de bus rijden krijgen dan een waarschuwing te zien. Ook waarschuwt het voertuig automobilisten die te dicht in de buurt komen van de wielen. Als een voertuig te hoog is om onder de 3D Fast Bus door te rijden, ook dan zorgt het systeem voor een waarschuwing.

Een gek en onuitvoerbaar idee? Nee hoor! Chinezen zijn van plan om binnenkort te experimenteren met het nieuwe voertuig op een stuk asfalt met een lengte van 185 kilometer. Als de test succesvol is, zien we de 3D Fast Bus in de toekomst misschien wel in grote wereldsteden opduiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd