Chinese astronauten stappen Tiangong-2 binnen

Voor het eerst heeft het in september gelanceerde ruimtelaboratorium visite ontvangen: twee Chinese astronauten.

De Chinese astronauten – Jing Haipeng en Chen Dong – koppelden hun ruimtevaartuig – Shenzhou – aan het ruimtelaboratorium. Om vervolgens kort daarna hun ruimteschip te verlaten en zelf het ruimtelab binnen te gaan.

Dertig dagen
Het is de bedoeling dat de astronauten 30 dagen in het ruimtelab verblijven. Ze zullen in het lab verschillende wetenschappelijke experimenten doen en tevens controles uitvoeren in Tiangong-2.

De twee Chinese astronauten in Tiangong-2. Afbeelding: CNSA.
De twee Chinese astronauten in Tiangong-2. Afbeelding: CNSA.

Tiangong-2
Tiangong-2 werd vorige maand door de Chinezen in een baan rond de aarde geplaatst en is de opvolger van Tiangong-1. Tiangong-1 werd in 2011 gelanceerd en mocht eerder ook al Chinese astronauten verwelkomen. Deze astronauten verbleven echter maar 15 dagen in het ruimtelab.

China maakt er geen geheim van te dromen van een eigen ruimtestation. Maar daar komt natuurlijk heel wat bij kijken. De kennis en kunde die het bouwen van zo’n ruimtestation vereist, verkrijgt China door te ‘oefenen’ met de lancering van de Tiangong-modules. Naar verwachting zullen de Chinezen ergens in het volgende decennium klaar zijn voor het echte werk: de bouw van een ‘echt’ ruimtestation.

Bronmateriaal

CNSA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd