Chinese astronauten veilig geland na spannende missie

De drie Chinese astronauten zijn na een bezoek aan het Chinese ruimtelab weer veilig op aarde geland. Ze brachten in totaal zo’n dertien dagen in de ruimte door.

En met de landing van de drie astronauten mag de missie een succes worden genoemd. Het was een spannende onderneming: voor het eerst bracht een bemand ruimtevaartuig een bezoek aan het Chinese ruimtelab Tiangong-1 dat vorig jaar werd gelanceerd. Ook werd een ruimtevaartuig voor het eerst handmatig aan Tiangong-1 gekoppeld.

Gezond
Het ruimtevaartuig met de drie astronauten kwam zoals gepland neer in het noorden van China. Artsen stonden klaar om de astronauten op te vangen. Inmiddels is duidelijk dat de astronauten allen heelhuids en gezond zijn teruggekeerd. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

WIST U DAT…

…tijdens deze missie voor het eerst een vrouwelijke Chinese astronaut de ruimte in is gegaan?

Eigen ruimtestation
Met deze succesvolle missie heeft China aangetoond helemaal klaar te zijn voor de bouw van een eigen ruimtestation. Het land is in staat om modules voor het ruimtestation in de ruimte te brengen en deze aan elkaar te koppelen. Ook een bemande ruimtereis heeft geen problemen opgeleverd voor de Chinezen. En daarmee komt het uiteindelijke doel van China – een eigen ruimtestation in 2020 – wel heel dichtbij.

Niet alleen binnen de Chinese grenzen wordt de prestatie van de astronauten bejubeld. Ook op wereldschaal is het een prestatie van formaat. Slechts twee andere landen zijn er in het verleden in geslaagd om een bemande capsule in de ruimte aan een andere capsule te koppelen.

Bronmateriaal

"China's Shenzhou-9 mission successful" - Xinhuanet.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door China Manned Space Engineering Office (via Space.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd