Chinese astronauten bij ruimtelab gearriveerd

De drie astronauten zijn erin geslaagd om het ruimtevaartuig Shenzhou-9 aan het ruimtelab Tiangong-1 te koppelen. En daarmee is de eerste koppeling van een bemande ruimtecapsule aan Tiangong-1 een feit!

Dat meldt Xinhua, het Chinese staatspersbureau. De daadwerkelijke koppeling nam iets minder dan acht minuten in beslag.

Vrouw
Shenzhou-9 vertrok afgelopen zaterdag naar het ruimtelab. Aan boord bevonden zich drie astronauten, waaronder de eerste vrouwelijke Chinese astronaut. Shenzhou-9 naderde Tiangong 1 tot een afstand van zo’n 52 kilometer. Vanaf dat moment werd er heel langzaam in de richting van het ruimtelab gestuurd.

Cirkelen
Shenzhou-9 en Tiangong-1 zitten nu aan elkaar vast en cirkelen met een snelheid van zo’n 7,8 kilometer per seconde om de aarde. Later vandaag zullen de astronauten Tiangong-1 ook binnengaan. Dat doen ze overigens nooit allemaal tegelijk: er blijft altijd minimaal één astronaut in Shenzhou-9 achter, zodat de astronauten – als er iets misgaat – snel weg kunnen komen.

De koppeling is heel belangrijk voor China. Het land wil tegen 2020 een eigen ruimtestation hebben. Om dat in de ruimte te kunnen bouwen, moet het land verschillende modules in de ruimte aan elkaar koppelen. De missie met Shenzhou-9 en Tiangong-1 is een voorbereiding daarop.

Bronmateriaal

"China's first manned space docking successful" - Xinhuanet.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Xinhua / Lu Zhe.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd