Chinees schip laat kilometerlang litteken achter

Gisteren is het Chinese schip dat vorige week nabij het Great Barrier Reef vastliep, weggesleept. En dat bood wetenschappers de gelegenheid om de schade op te nemen. En die is groot. Het rif is over een lengte van een kilometer beschadigd. Ook de giftige verf die op het koraal is beland, is een probleem.

Het Chinese schip Shen Neng 1 was beschilderd met een voor zeedieren en -planten dodelijke verf. Die is tijdens het schampen in het rif terecht gekomen en zorgt ervoor dat koraal langzaam afsterft. En dat is een probleem met doorwerkende kracht; het koraal is de thuisbasis van vele zeedieren.

“Het is een reden tot zorg, omdat het (de verf, red.) is ontworpen om giftig te zijn en ervoor te zorgen dat er niets op het schip kan groeien,” legt de voorzitter van de Great Barrier Reef Marine Park Authority, Russell Reichelt, uit. “We hebben al gezien dat de verf die van het schip is afgeschraapt en op het rif is gekomen ervoor zorgt dat het koraal in de nabijheid afsterft.”

De Shen Neng 1 liep vast nadat de schipper een illegale route door het gigantische rif volgde. Australië heeft aangekondigd de schade op de veroorzakers te verhalen. Ook volgt een boete voor het verlaten van de vaarroute.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd