China stuurt rover naar de maan

yutu

China heeft met succes een ruimtesonde gelanceerd. Aan boord van de sonde bevindt zich een maanrover die binnenkort op het maanoppervlak moet gaan landen. Het is een primeur voor het land: nog nooit zette China een voertuig op de maan.

De lancering (hieronder te zien) verliep vlekkeloos. Maar het lastigste deel van de missie moet nog komen: de rover aan boord van het ruimtevaartuig heelhuids op het maanoppervlak zetten.

Het is de bedoeling dat de lander zachtjes op het maanoppervlak landt, waarna de rover zich losmaakt en op onderzoek uit kan gaan. De rover gaat onder meer monsters verzamelen.

Chang’e 3 is zoals de naam al doet vermoeden de derde ruimtesonde die de Chinezen naar de maan sturen. Eerder werden Chang’e 1 en Chang’e 2 al gelanceerd. Deze twee sondes bestudeerden het oppervlak van de maan, onder meer om een geschikte landingsplek voor Chang’e 3 te vinden.

De Chinezen hebben naast deze maanmissie nog genoeg andere ambities als het om de ruimtevaart gaat. Zo werken ze ook aan een eigen ruimtestation.

Bronmateriaal

CCTV
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd