China stuurt drie astronauten naar Chinees ruimtelab

De astronauten gaan naar het Chinese laboratorium dat sinds vorig jaar in een baan rondom de aarde cirkelt. Het is voor het eerst dat een bemand ruimtevaartuig het lab bezoekt.

Ergens halverwege deze maand gaan de astronauten de lucht in, zo meldt Xinhua, het Chinese staatspersbureau. Het ruimtevaartuig en de raketten staan inmiddels klaar op het lanceerplatform en worden de komende dagen nog uitgebreid getest alvorens er gelanceerd gaat worden.

Belangrijk
De lancering is een belangrijke stap voor China dat nog voor 2020 een eigen ruimtestation wil hebben. Vorig jaar werden ook al belangrijke stappen gezet. Zo werd het ruimtelab Tiangong-1 gelanceerd en met succes in een baan om de aarde gebracht. Niet lang daarna koppelde ruimtecapsule Shenzhou-8 zich met succes aan het ruimtelab. En nu is het dan tijd voor de eerste bemande missie naar het ruimtelab.

WIST U DAT…

Shenzhou-9
De astronauten worden vervoerd met behulp van de ruimtecapsule Shenzhou 9. Het is de bedoeling dat de astronauten hun capsule geheel handmatig aan Tiangong-1 gaan koppelen. Welke astronauten deze voor China immens belangrijke missie gaan uitvoeren, is nog onduidelijk. Als we de Chinezen moeten geloven, worden de astronauten pas op het allerlaatste moment aangewezen.

Alles wijst er vooralsnog op dat de Chinezen perfect op schema liggen om in 2020 daadwerkelijk de laatste hand aan hun eigen ruimtestation te leggen. Als ook deze missie succesvol verloopt, kan de bouw van het ruimtestation naar verwachting vlot worden afgerond. Het eindresultaat is een flink ruimtestation dat slechts ietsje kleiner is dan het internationale ruimtestation. Chinese astronauten zullen het Chinese ruimtestation naar verwachting veelvuldig bezoeken voor wetenschappelijk onderzoek.

Bronmateriaal

"China to launch spacecraft in mid-June for manned space docking" - Xinhuanet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door China Manned Space Engineering Office (via Space.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd