China opent jacht op ET met mega-telescoop

China werkt op dit moment aan een gigantische radiotelescoop met een diameter van 500 meter. Gaan we ET hiermee dan eindelijk vinden?

De telescoop wordt gebouwd in de provincie Guizhou. Dit is een redelijk afgelegen gebied waar de telescoop niet verstoord kan worden door andere radiotransmissies. De telescoop krijgt een ‘schaal’ met een diameter van 500 meter. In de schaal liggen 4400 aluminium panelen die stuk voor stuk kunnen worden afgesteld en dus heel nauwkeurig gericht kunnen worden.

WIST U DAT…

…telescopen op zoek naar buitenaards leven ook Kepler-exoplaneten in de gaten houden?

FAST
De telescoop heeft de naam Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) gekregen. In eerste instantie wordt de telescoop vooral gebruikt voor astronomisch onderzoek, maar het is aannemelijk dat deze ook wordt ingezet in de zoektocht naar signalen van buitenaards leven.

Groter
Het is niet voor het eerst dat een flinke telescoop verrijst: in Puerto Rico staat ook al een grote radiotelescoop. Maar FAST is net wat groter, sneller en gevoeliger. Zo heeft FAST een bereik dat drie keer groter is dan dat van het exemplaar in Puerto Rico.

Naar verwachting kan de telescoop over vijf jaar aan de slag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd