China loopt voorop in de spionagestrijd: wetenschappers hebben een nieuwe satelliet ontwikkeld met een fototechnologie waar je u tegen zegt.
DeepSeek, doorbraak met 6G en de nieuwe supertrein CR450: China heeft de afgelopen maanden veel baanbrekende technologische ontwikkelingen doorgevoerd. Nu hebben wetenschappers in het land zelfs een satelliet ontwikkeld die een menselijk gezicht kan zien vanaf de ruimte.
Nieuwe satelliet
Wetenschappers in China hebben een nieuwe satelliet ontwikkeld met een op laser gebaseerde fototechnologie die naar verluidt in staat is om millimeterresoluie vast te leggen op meer dan 100 kilometer afstand. Het wordt de ’s werelds beste spionagecamera ter wereld genoemd. De technologie is 100 keer beter dan de huidige koplopers in de race voor beste spioncamera’s en traditionele telescopen, schrijft de South China Morning Post. Daarnaast zou de satelliet ook in staat kunnen zijn om buitenlandse satellieten tot op een voorheen onmogelijk detailniveau te volgen. Dit brengt de wereldwijde standaarden voor bewaking en spionage naar een ander niveau. Tot voor kort konden satellieten nog niet zulke gedetailleerde beelden maken op zo’n grote afstand, maar deze technologie is zelfs in staat om een menselijk gezicht te identificeren vanaf de ruimte.
Test
De krant schrijft dat de Chinese wetenschappers een test hebben gedaan bij het Qinghaimeer in het noordwesten van het land. Ze testten het systeem dat is gebaseerd op synthetic aperture lidar (SAL), een soort laserradar die tweedimensionale of driedimensionale beelden kan maken. SAL is afhankelijk van een bewegend object, zoals een satelliet, om beelden met een betere resolutie te maken dan andere radarsystemen. Eerder waren ze afhankelijk van microgolfstraling, maar dit systeem werkt op optische golflengten, die veel korter zijn dan microgolven en daarom duidelijkere beelden kunnen produceren.
Het apparaat stond tijdens de test op de noordelijke oever van het meer en richtte zich op spiegels die op een afstand van 101,8 kilometer geplaatst waren. Het systeem nam vervolgens details waar die zo klein waren als 1,7 millimeter. Ter vergelijk: een eerdere baanbrekende test in 2011, uitgevoerd door defensiebedrijf Lockheed Martin, was in staat om 2 centimeter te bereiken op slechts 1,6 kilometer afstand. Het is wel belangrijk om daarbij te vermelden dat de test plaatsvond bij perfect weer en goede atmosferische condities. Er was een aanhoudende wind en er waren geen wolken. Dit kan de precisie van het systeem aanzienlijk bevorderen.
Toekomst
In de toekomst zullen andere wetenschappers hierop moeten anticiperen om zich te herpakken in de spionagestrijd. Deze technologie heeft een breed scala aan toepassingen en vormt een bedreiging voor westerse inlichtingendiensten. Het kan mogelijk andere militaire satellieten tot in detail in kaart brengen en zo bestaande strategische voordelen ondermijnen.