China lanceert nieuwe navigatiesatelliet

China lanceerde gisteren haar vierde navigatiesatelliet. Dit meldt de Amerikaanse site Spaceflight Now. De lancering van de Long March 3C draagraket vond om 17:53 uur Nederlandse tijd plaats vanaf de lanceerbasis Xichang in de zuidelijke provincie Sichuan.

China plaatste de Beidou-navigatiesatelliet in een voorlopige geosynchrone baan rond de aarde. In de loop van de komende weken manoeuvreert de kunstmaan zich naar zijn definitieve positie.

Sinds 2000 is China bezig met het opbouwen van een eigen satellietnavigatiesysteem onder de naam ‘Beidou of Compass’, wat een antwoord is op de Amerikaanse GPS, het Russische Glonass en het Europese Galileo. Eerder werden al drie satellieten gelanceerd die deel uitmaken van het netwerk. Uiteindelijk gaat het netwerk uit 35 satellieten bestaan.

Het officiële persbureau van China, Xinhua, zegt dat tegen 2020 het netwerk wereldwijd in gebruik wordt genomen. Het project staat ook open voor civiele gebruikers: kosteloos en met een resolutie tot op tien meter!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd