China lanceert eigen ruimtelaboratorium

Het laboratorium Tiangong-1 gaat vandaag de lucht in en is de opmars voor een heus Chinees ruimtestation.

China wil een eigen ruimtestation. Maar daar is meer voor nodig dan geld. Ook ervaring en speciale technologie is vereist. Met de lancering van Tiangong-1, oftewel ‘Hemels Paleis’ wordt daaraan gewerkt.

Astronaut
Het ruimtelaboratorium gaat onbemand de ruimte in, maar het is de bedoeling dat Chinese astronauten de module volgend jaar met een bezoekje vereren. Voor het zover is, wil China echter eerst oefenen met het bouwen van een ruimtestation. Daartoe wordt binnen enkele weken een tweede onbemande module gelanceerd: Shenzhou-8. Deze module moet aan Tiangong-1 worden gekoppeld.

WIST U DAT…

…China ook snel naar de maan wil?

Ruimtestation
Tegen 2020 moet de bouw van het Chinese ruimtestation dan echt beginnen. Het wordt ietsje kleiner dan het ISS. Ook werkt China aan een vrachtschip dat het ruimtestation moet gaan bevoorraden.

Hoewel de Chinezen op het moment vooral op zichzelf rekenen, is een samenwerking met andere partners zoals de VS, Rusland of Europa niet uitgesloten. Hoe meer ervaring de Chinezen opdoen, hoe groter hun bijdrage aan een gezamenlijk project (bijvoorbeeld het bevoorraden van het ISS) kan zijn.

Bronmateriaal

"China ready for next space leap" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Craigboy (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd