China gaat eigen ruimtestation bouwen

De Chinezen hebben de smaak te pakken. Nadat ze een eerste bemande missie in een baan rondom de aarde brachten en een ruimtewandeling maakten, is de ambitie alleen maar gegroeid. Het nieuwste plan: een eigen ruimtestation. Volgend jaar moet de eerste module al de ruimte in.

De onbemande 19.000 pond wegende module Tiangong 1 wordt de hoeksteen van het nieuwe Chinese ruimtestation. Tiangong 1 (letterlijk: hemels paleis) moet uiterlijk 2011 de lucht in. De twee jaren daarna volgen één onbemande en twee bemande vluchten naar het ruimtestation.

Aan boord van het ruimtestation worden diverse wetenschappelijke experimenten gedaan. Het Chinese nieuwsagentschap Xinhua meldt echter dat er ook militaire applicaties ontwikkeld gaan worden.

Naast het eigen ruimtestation heeft China nog enkele grootse plannen. Zo wil het in oktober een maansonde, Chang’e 2, lanceren. De sonde maakt foto’s van de maan zodat China kan bestuderen waar mogelijke robotmissies in de toekomst op de maan kunnen landen. Daarnaast werken de Chinezen hard aan het goederenschip Long March 5. Deze moet zo’n 25.000 kilo aan goederen naar het Chinese ruimtestation vervoeren. Naar verwachting is de Long March 5 ergens in 2014 af.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd